Macaralele au mai multe tipuri de actionare. Ele pot fi cu actionare manuala, electrica, hidraulica, pneumatica, mecanica cu motoare de combustie interna, combinate.
Inchirieri macarale Bucuresti pret promotional
Sistemul acesta se foloseste la macaralele si mecanismele care au functionare independenta in situatiile in care macaralele si mecanismele respective sunt utilizate rar ori pentru cele mai mici sarcini. Se intrebuinteaza doar pentru sarcinile mici si pentru mecanismele de ridicat care vor lucra doar ocazional cum ar fi in operatii de montaj si reparatii. Actionarea manuala se realizeaza doar prin intermediul manivelelor cu clichet si al rotilor cu lant.
Actionarea electrica este cel mai des intalnit tip de actionare datorita avantajelor prezentate. Cele mai multe instalatii de ridicat cu exceptia macaralelor deplasabile pe cai fara sina de rulare si a celor care sunt montate pe platformele CF sunt astfle actionate. Chiar si la cele din urma se utilizeaza uneori sistemul acesta.
Pentru instalatiile de comanda in situatia in care aceasta comanda se face de la sol, se folosesc tensiuni de 24, 40 sau 65 V. Admiterea de tensiuni mai mari se face doar in cazul in care carcasa dispozitivului de comanda este facuta complet din material electroizolant si rezistent la lovituri.
Tinand cont de tipul macaralelor echipamentele electrice se compun de obicei din echipamentele electrice de alimentare sau de racordare la sursele de curent, echipamentele de actionare a mecanismelor, echipamentul electric de comanda si echipamentul pentru semnalizare si iluminat si cel de ventilatie si de incalzire.
Aceste echipamente sunt compuse din intrerupatorul de retea cu posibilitatea de incuiere in pozitie deschis care se amplaseaza in cel mai vizibil loc al lor, liniile de alimentare formate din conductoare de cupri monofilare izolate, legatura electrica intre partile fixe si cele mobile ale automacaralelor care se poate face prin cabluri electrice flexibile izolate. Cablurile felxibile se pot purta pe carucioare sau infasurate pe tamburi.
Intrerupatoare generale cu actionare manuala care au rol de separator alaturi de sigurantele fuzibile sau de releele electromagnetice.
Intrerupatorul de avarie are rolul de a intrerupe repede si sigur instalatia electrica a automacaralelor cu exceptia iluminatului de balizare, semnalizarea pentru pericole iminente, circuitele de alimentare ale bobinei de actionare a interupatorului insusi, circuitele de iluminat.
Intrerupatorul principal pentru manevrele curente este comandat prin butoane de la locul de comanda sau cu actionare manuala daca este in cabina de comanda.
Amplasarea sa nu trebuie sa fie posibila decat in cazul in care toate manetele aparatelor de comanda se gasesc la zero si toate contactele electrice ale acestor dispozitive de blocare a usileor sunt inchise. Intrerupatorul va conecta la retea toata instalatia electrica.