Un stivuitor este o piesa extrem de importanta a echipamentului de incarcare care este utilizat in depozite, fabrici si companii maritime. Aceste intreprinderi functioneaza mai eficient prin utilizarea stivuitoarelor. Aceste camioane mici ridica sarcini uriase si le misca cu usurinta de la un punct la altul. Ele economisesc bani, pentru ca pot face treaba a douazeci de barbati.
Urmatoarele sunt date interesante privind stivuitoarele:
1. Stivuitorul, asa cum il stim astazi, a fost dezvoltat in anii 1960, insa dezvoltarea mai devreme - de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului al XX-lea - a dus la schimbari majore care au dus la stivuitorul modern. In 1906 au fost introduse camioanele de ridicare cu baterii; iar in timpul primului razboi mondial au fost dezvoltate camioanele de ridicare care au fost utilizate pentru manipularea materialelor de razboi.
Din cauza deficitului de forta de munca provocat de razboi, utilizarea stivuitoarelor electrice a crescut foarte mult. Tehnologia pentru stivuitoare a continuat sa evolueze in anii 1920 si 1930, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial stivuitoarele au fost folosite cu mare succes pentru a sprijini efortul de razboi.
2. Astazi, stivuitoarele pot fi alimentate cu electricitate, diesel, benzina, baterii si propan. Stivuitoarele alimentate cu baterii sunt populare deoarece nu produc gaze sau vapori nocivi si costa mult mai putin in ceea ce priveste intretinerea. Motostivuitoarele cu motor diesel, benzina si propan sunt, de obicei, mai rapide decat camioanele electrice, dar acestea sunt mai dificile si mai costisitoare de intretinut, iar combustibilul lor este costisitor. Camioanele de ridicare sunt de obicei utilizate pentru a lucra in interiorul depozitelor sau fabricilor, dar exista si stivuitoare special concepute pentru utilizarea in exterior. Acestea se numesc stivuitoare pentru toate tipurile de teren si in principal functioneaza cu motorina sau gaz.
3. Diferitele tipuri de stivuitoare includ:
- Autostivuitoare cu trei roti
- Camioane de ridicare cu contragreutate
- Teletrucks
- Transpalete pentru paleti
- Camioane cu pompa sau camioane de ridicare cu palete
- Camioane cu remorca
4. Accesoriile pot fi utilizate cu stivuitoarele pentru a usura munca si a adauga functii suplimentare. Urmatoarele atasamente sunt cele mai frecvent utilizate:
- Sideshifter
- Dispozitive de dimensionare
- Pozitioner de furca
- Rotator
- Dispozitivele de prindere
- Cleme de colt
- Cleme de carton si cleme multifunctionale
- Dispozitivele de manipulare a cilindrilor
- Dispozitive de fixare a foilor
- Cantare
- Cosuri pentru personal
- Furci telescopice
5. In medie, stivuitoarele sunt sursa a doar 1% din toate accidentele care apar in fabrici sau depozite, dar leziunile provocate de aceste accidente constituie 10% din toate leziunile fizice care au loc. Reglarea vitezei unui camion industrial de mare viteza joaca un rol important in mentinerea in siguranta a echipamentului si a personalului. Viteza maxima permisa a unui camion stivuitor este de 8 mph, dar in zonele in care pietonii se deplaseaza, stivuitorul nu trebuie sa se deplaseze mai repede de 3 mph.